Наприкінці грудня 2005 року активні українські мери стали ініціаторами створення громадської організації “Клуб мерів”. Більшість цих міських голів налагодили тісні взаємні контакти завдяки участі у Програмі партнерства громад (міжнародного проекту з питань місцевого самоврядування, який виконує Фундація “Україна-США”), що за 9 років охопила своєю діяльністю понад 1300 українських громад.

На другому засіданні, що відбулося в Києві 26 січня, Президентом Клубу обраний міський голова Славутича Володимир Удовиченко.

В Європі та США громадські об’єднання фахівців самоврядування працюють вже десятки років. Вони зарекомендували себе, як впливові та потужні організації.

Основною метою новоствореного Клубу є задоволення спільних інтересів своїх членів (їх понад 50), що ґрунтуються на сприянні реалізації можливостей громадян та демократичних інституцій для розвитку місцевого самоврядування.

Клуб є об’єднанням людей, що несуть всю повноту відповідальності за долю територіальних громад. Визначені і основні завдання, серед яких – сприяння розвитку соціального партнерства та співробітництва, налагодження взаємозв’язків між органами державної влади, місцевого самоврядування, політичними партіями, громадськими організаціями та аналітичними інституціями; аналіз узагальнення та розповсюдження передового досвіду з питань демократичного управління; розширення доступу громадян до інформації, сприяння вдосконаленню процедур муніципальних виборів та місцевих референдумів; популяризація практики муніципальних слухань різних рівнів, конкурсів, проектів, і програм розвитку місцевого самоврядування.

Володимир Удовиченко вважає, що бути обраним керівником такого Клубу є велика честь, і в той же час велика відповідальність. Але вже є досвід щодо відстоювання і лобіювання інтересів територіальної громади, доведення місцевих проблем до вищих органів державної влади. Утвердження принципів верховенства права і засад відкритого громадянського суспільства – необхідні умови суспільного розвитку України, і за це треба боротися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *